var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E")); .no/"> Turforslag
 

Turforslag Skriv ut

To jenter på sykkel
Vollane rundt Gamlebyen i Fredrikstad egner seg godt til en hyggelig sykkeltur. Foto: Terje Rakke, Nordic life

Det er fri ferdsel til fots i all utmark i Norge (og Sverige), uansett grenser og eierforhold. Til gjengjeld plikter du å opptre varsomt og hensynsfullt overfor grunneier/bruker og andre turfolk. Les mer om ferdselsretten her.

Fylkesordførerens turer i Friluftslivets år 2015.

I anledning Friluftslivets år 2015 vil fylkesordfører Ole Haabeth anbefale og gå - en tur i måneden i utvalgte områder i fylket vårt. Turene vil vise fram noe av de herlighetene Østfoldnaturen har å by på. Hovedfokus er nærmiljø, stier, kulturminner i naturen og fritidsfiske, og hovedmålgruppene er barn og unge og barnefamilier. Her er noen av turene:

Tur i januar 2015: Natur og kulturminner, Kirkøy, Hvaler.
En kort rundtur på Kirkøy på Hvaler som dekker alt fra godt fiske til kulturminner i naturen.

  • Turen starter ved Hvaler Kirke. Her er det godt med parkeringsplasser. Etter en stopp ved kirken, følger vi middelalderleden/kyststien til Storesand. Her er det bademuligheter, en hytte bygget av ilanddrevet skrot (Ocean Hope), toalett og servicebygg, samt informasjon om nasjonalparken.
  • Vi følger leden videre til Sjursholmen hvor det er tufter og båtopptrekksplasser fra middelalderen. Turen fortsetter videre over sletta på teltplassen ved Døvika, videre utover langs svaberget til Homlungen fyr. Langs svaberget er det godt fiske. Homlungen fyr er en kystledhytte, hvor det er mulig å overnatte.
  • Vi fortsetter videre inn til Skjærhalden og følger kyststien tilbake til parkeringsplassen ved kirken.
  • Turen kan utvides ved å følge middelalderleden forbi Gilbergodden, Skårsnes og Helleskilen, og tilbake til kirken via Rove.

Topptur i mars 2015: Vardåsen, Rygges høyeste topp.
Et mål er viktig for motivasjonen, og en topp er et flott turmål. Og selv om Østfold ikke kan by på høye fjell og spektakulære tinder, har alle kommunene en «kommunetopp», et høyeste punkt. I tillegg til disse samlervennlige toppene finnes den rekke topper med utkikstårn som er flotte turmål.

  • Turen starter på parkeringsplassen ved Kajalunden (ved Larkollveien). Herfra kan du følge turveien rett opp langs golfbanen og følge blomsterveiskiltingen opp til toppen. Eller for få en litt lengre tur, kan du krysse golfbanen, fortsette gjennom Kajalunden ned til kyststien.
  • Derfra følger du kyststien sørover til Evjesundet, forbi tjerna og så oppover i skogen.
  • Når kyststien brekker tilbake ned mot sjøen, følger du stien til venstre oppover mot toppen.
  • Herfra er det rett opp en bratt bakke til toppen. Stien er ikke merket, men er lett å følge.

 

Dersom du har gått en fin tur du kunne tenke deg å dele med andre, send oss ditt turtips på e-post turkart@ostfoldfk.no!

 
© Turkart.no 2011 Utviklet av NetPower